Çok Önemlidir.....Su tasarufu nasıl yapılır.... [Arşiv] - FrmPaylas.Com | Paylaşım, Film, Dizi, Müzik, Program, Oyun, Sinema, Video, Komik

PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Çok Önemlidir.....Su tasarufu nasıl yapılır....


coco 01
07-28-2007, 07:56
SU TASARRUFU NASIL YAPILIR?

--------------------------------------------------------------------------------

Musluklarımızı, sifonlarımızı, daima bakımlı tutabiliriz. Bozuk olanları hemen onarın. Çünkü saniyede bir damla akan su, yılda 3 metreküplük yani 3 tonluk bir tüketime tekabül eder. Çamaşır ve bulaşık makineleri bir defada ortalama 40 litre su tüketmektedir. Makinelerinizi tam doldurmadan çalıştırmayıp ve kısa programları tercih edebiliriz. Banyo yerine duşu tercih edebiliriz. Bir duşta ortalama 50 litre su, bir banyoda 150 litre su tüketilir. Tek bir kişi yılda ortalama 49.140 litre suyu tuvaletlerde tüketir. Sifonun bir kez çekilmesi ile 10 lt su harcanır. Yeni teknolojiler sayesinde standart modellere göre %60 daha az su tüketen klozetler bulunmaktadır. Rezervuarların boyutunu küçültebiliriz. 12-20 litrelik yerine 6-7 litrelik ve kademeli rezervuarları tercih edebiliriz. Sifon çekildiğinde suyu renklendirsin ve temizlesin diye tuvalete asılan maddeleri kullanmayalım. Bunlar kanalizasyona karışarak kirliliğe sebep olur. Traş olurken, ellerimizi yıkarken, dişlerimizi fırçalarken, bulaşıkları sabunlarken açık bırakılan musluk, dakikada yaklaşık 15-20 litre suyun boşa akmasına sebep olur. Bu işleri yaparken musluğu ihtiyacımız olduğu kadar açalım. İçme suyu dışındaki suları birkaç kez kullanmaya çalışabiliriz. Sebze ve meyve yıkadığınız suyla çiçekleri ve bahçeleri sulayabilir, temizlik yapabiliriz. Evde kullanılan temizlik malzemeleri, atık sularla birlikte nehirlere karışır. İçinde fosfat bulunmayan ve suda ayrışabilen temizlik ürünlerini kullanabiliriz. Temizlikte sıvı sabun, toz sabun gibi doğal esaslı olanları tercih edebiliriz. (Hem doğaya zarar vermez hem de daha az suyla durulanabilir.) Diğer kimyasal deterjanların (petrol türevi temizleyiciler) doğal ortam için sakıncılarının yanı sıra bol suyla durulanmaları gerekir. Otomobilimizi ve balkonlarınızı hortumla yıkamak yerine silerek veya kova ve sünger kullanarak temizleyebiliriz. Hortumla yıkama, yaklaşık 550 litre su kullanımı demektir. Su basmasını engellemek için evden çıkarken ana vanayı kapatmak iyi bir tedbirdir. Çamaşır suyu, atık maddelerin ayrılıp çözülmesini sağlayan yararlı bakterileri öldürür. Çamaşır suyunu olabildiğince az kullanalım. Kapı önü, balkon, teras gibi yerlerin temizliğinde hortumla su tutmak yerine süpürge kullanabiliriz. Bahçe sulamak için, buharlaşmanın az olduğu sabah ya da akşamüstü saatlerini tercih edebiliriz.

KULLANILAN SLOGANLAR

Su değerlidir boşa harcamayalım

Suyun değerini bitmeden anlayalım

Diş fırçalarken musluğu açık bırakmayalım

Banyo yerine duş alalım, 100 litre su tasarruf edelim

Arabalarımızı hortumla yıkamayalım

Bahçeyi sabah ya da akşam sulayalım

Bulaşıkları makinede kısa programda yıkayalım

Damlayan musluk bir günde 7 kova su harcar

Evimizde gizli su kaçağı olabilir. Su sayacını kontrol edelim

Musluk rezervuar arızalarını ihmal etmeyelim

Tuvalet rezervuarını 16 litrelikse, su dolu iki adet plastik şişeye koyarak su tüketimini yüzde 20 azaltabiliriz

Rezervuarı yenilediğimizde daha düşük kapasiteli olanı tercih edelim

Ellerinizi yıkarken, dişlerinizi fırçalarken, tıraş olurken, bulaşıkları durularken boşa su akıtmayalım

Çamaşır ve bulaşık makinelerimizi tam doldurmadan çalışmayalım ve kısa programları tercih edelim

Kapı önü, balkon, teras gibi yerlerin temizliğinde hortumla yıkamak yerine süpürge kullanalım

Sebze ve meyve yıkadığımız suyla çiçek sulayabilir, temizlik yapabiliriz

İski´den çağrı

geleceğimizi düşünmeli‚‚suyumuzu israf etmemeliyiz

Dünyamızın her zamankinden daha fazla suya ihtiyacı var. Sanayileşme‚ nüfusa artışı ve buna bağlı olarak artan su talebi karşısında su kaynaklarının önemi daha da artıyor. Suyun kirlenmesi ve bilinçli tüketilmeyişi nedeniyle de var olan su kaynakları hızla azalmaktadır.




Bütün bunların yanı sıra bugün bütün dünyada‚ küresel ölçekte -özellikle ülkemizin de içinde bulunduğu kuzey yarım kürede- kuraklık yaşanmaktadır. Halen devam eden bu kuraklıktan İstanbulumuz olumsuz etkilenmektedir.

İstanbulluların susuzluk çekmemesi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İSKİ olarak her türlü önlemi alıyor ve en olumsuz tabloları göz önünde tutarak yeni su kaynaklarını hizmete alacak projeleri hayata geçiriyoruz.

boşa akan su

Çok fazla önemsenmese de saniyede 1 damla damlatan musluk yılda yaklaşık 6 ton su kaybına yol açmakta‚ sifon ise ortalama 8 ton suyu boşa harcamaktadır.

Diş fırçalarken‚ el yıkarken ve tıraş olurken 2 dakika açık bırakılan bir musluk günde 20 litre su tüketiyor. 5 kişilik bir ailede bu rakam günde 100 litreye ulaşmaktadır.

Bir otomobilin kova yardımıyla yıkanması sırasında 20 litre su harcanırken‚ yıkama işinin hortumla yapılması durumunda bu miktar 300 litreye kadar çıkabilmektedir.

Damlayan bir musluktan boşa akan su‚ tonlarca su sarfiyatı demektir.
suyumuzu bilinçli kullanalım

Yaptığımız araştırmalara göre İstanbullular´ın % 16´sı dişlerini fırçalarken‚ %15‚5!i tıraş olurken musluğu açık bırakmaktadır. % 36‚2´si ise arabasını hortumla yıkamaktadır. Araçların bu şekilde yıkanması 300 litre suyun boşa harcanması demektir.

Suyumuzu bilinçli kullanmak hem aile bütçemize‚ hem ülke ekonomisine‚ hem de gezegenimize iyilikte bulunmaktır. Böylece su kaynaklarının uzun vadeli kullanımı mümkün olabilir ve gelecekte susuzluk sorunuyla karşılaşmayız.

Bu bakımdan bilinçli bir tüketici olarak suyun boşa harcanmaması‚ yani suyun israf edilmeden ihtiyaçlarımızı karşılayacak biçimde kullanılması‚ sorumlu bireyler olarak hepimiz için bir zorunluluktur.

suyu bilinçli kullanmak‚ yaşam kalitemizi düşürmez.

Çoğumuzun kafasında tutumlu olmak‚ az su kullanmak‚ adeta kirli olmakla bir tutuluyor. Suyun daha tutumlu kullanılması demek bulaşığın elde yakınması‚ çamaşırın elde yıkanması‚ daha az banyo yapılması‚ sifonun daha az kullanılması gibi algılanıyor.

Oysa suyu tutumlu kullanmak‚ su tüketim alışkanlıklarımızı olumlu yönde değiştirerek‚ suyu bilinçli kullanmaktır; adeta damlaların hesabını yaparak suyun hiç bir şekilde boşa akmamasını sağlamaktır.

su israfını önlemek için neler yapabiliriz

Günlük faaliyetlerimizde özen gösterip alacağımız basit bir takım önlemlerle‚ hem su israfını hem de su faturamızın kabarık gelmesini önlemiş oluruz. Yeryüzünün dörtte üçü su olduğu halde sadece bu suyun % 1´nin ulaşılabilir su olduğu unutmayalım. İyi bir tüketici‚ dişlerini fırçalarken‚ traş olurken‚ otomobilini yıkarken boşa akan musluk sularının‚ boşa harcanan paralar olduğunu bilir.

* Evimizde su kaçağı olup olmadığını tespit edelim. Su sızdıran bir rezervuarın harcadığı su‚ sizin harcadığınız sudan fazla olabilir. Damlayan musluklarımızı‚ su kaçağı olan tesisatlarımızı onaralım.

* Evlerimize satın alacağımız su tüketen ev aletlerinin (çamaşır ve bulaşık makineleri‚ musluklar‚ rezervuarlar) su ve enerjiyi verimli kullanan modellerini tercih edelim.

* Kullandığımız bulaşık ve çamaşır makinelerini tam doldurmadan çalıştırmayalım.

* Halılarımızı hortumla yıkamayalım. Halı yıkama makinesi ile yıkayalım ya da silelim.

* Araçlarımızı hortumla yıkamak yerine kovaya dolduracağımız su ile temizleyelim.

* Duş alırken ve banyo yaparken ihtiyaç kadar su tüketelim. Banyo yaparken ayarlanabilir duş başlığı kullanalım. Bu duş başlığı dakikada en fazla 9-12 litre su tüketirken‚ diğer başlıklar 25-30 litre su tüketir.

* Tıraş olurken‚ diş fırçalarken ve abdest alırken suyu boşa akıtmayalım. Temiz suyun aktığı zaman atıksuya dönüştüğünü unutmayalım. İçme suyu ve atık su arıtma maliyetinin yüksek olduğunu da aklımızdan çıkarmayalım.

* Sifonu her çekişimizde litrelerce su harcanıyor. Rezarvuar satın alırken sadece fiyatını değil‚ aynı zamanda su tüketiminde tutumlu olup olmadığına da bakalım. Örneğin biri az‚ diğeri çok su alan iki hazneli rezarvuarları tercih edelim. Rezervuarı değiştirmek istemiyorsak içine su dolu bir şişe koyarak su tüketimini azaltabiliriz.

* Bahçe suluyorsak‚ sulama işlemini buharlaşmanın az olduğu sabah ve akşam saatlerinde yapalım.

[Yalnızca kayıtlı Üyeler Linkleri Görebilirler.]

bu önemli konuyu buraya yazdım..inşallah yanlış yerde değidir...yanlışsa özür dilerim..

sevgiler

ƒÏЯΛVЦИ
07-28-2007, 16:00
heleki şu günlerde dahada kıymeTe biniyor bu konunun önemi..
bilgilendirme için saol coco üsTadım..

ƒÏЯΛVЦИ
07-28-2007, 16:10
programlar bölümünde görev almak ıstıyorum..saygılar

[Yalnızca kayıtlı Üyeler Linkleri Görebilirler.]

burdan yeTki isteyebilirsin kardeşim...

Keskin Nişancı
07-28-2007, 16:31
Bilgi için saol.

ŞaMaN
07-28-2007, 16:47
programlar bölümünde görev almak ıstıyorum..saygılar

zuhaha :13::13::13:

Minik
07-28-2007, 17:27
tam yerine konu açmış hugobass allahım yarabbim..BİLGİLENDİRME İÇİN TEŞEKKÜRLER BU KONUDA DUYARLI OLMALIYIZ TÜRK MİLLETİ OLARAK!!

coco 01
07-28-2007, 17:34
Ankarada su kesintileri 1 ağustos 2007 başlıyor.

sevgiler

coco 01
07-28-2007, 17:37
İstanbul’da su sıkıntısını aşmak için Büyükşehir Belediyesince yapılan tasarruf çağrılarına karşın İstanbullular sudan tasarruf etmedi.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın Nisan ayından itibaren yaptığı tasarruf çağrıları sonucunda kente 2006 Mayıs ayında verilen 62 milyon 965 bin 927 metre küp su miktarı, bu yıl 307 bin metre küp azalarak 62 milyon 658 bin metre küpe indi.
2006 Haziran ayında kente verilen 64 milyon 558 bin metre küp su miktarı
da bu yıl aynı dönemde 2 milyon 651 bin metre küp azalarak 61 milyon 907 bin metre küpe düştü. Temmuz ayında geçen yıl 24 gün içinde kente verilen 48 milyon 906 bin metre küp su, 2 milyon 35 bin metre küp azalarak bu yıl 46 milyon 971 bin metre küp oldu. Buna göre tasarruf çağrılarının yapılmasının ardından Mayıs ayında İstanbullular yüzde 0,49, Haziran ayında yüzde 4,11, Temmuz ayında ise yüzde 3,96 oranında tasarruf yaptı. Bu rakamlar 3 ay içinde tasarruf edilen toplam 4 milyon 993 bin metre küp su, kentin yaklaşık 2,5 günlük su ihtiyacına denk düşüyor. Yapılan tasarruf oranı da yüzde 2,77 düzeyinde kalıyor.

BARAJLARDAKİ DOLULUK ORANI YÜZDE 29’A DÜŞTÜ

İstanbul’un su ihtiyacını sağlayan 10 su kaynağındaki doluluk oranı da yüzde 29’a düştü.
Kente su sağlayan ve toplam 792 bin 750 milyon metre küp su tutma kapasitesine sahip Ömerli, Darlık, Elmalı, Terkos, Alibey, Büyükçekmece, Sazlıdere ve Istrancalar’daki su hacmi 2 milyon 636 bin metre küpe indi. 16 milyon 420 bin metre küp su tutma kapasitesine sahip olan Kazandere ile 54 milyon 600 bin metre küp su tutma kapasitesine sahip olan Pabuçdere’de hiç su kalmazken, Istrancalar’daki su miktarı 493 bin metre küpe indi.
Kentin en büyük barajı konumunda olan ve 235 milyon 370 bin metre küp su tutma kapasitesi bulunan Ömerli’de 62 milyon 98 bin metre küp su kaldı.
Toplam 162 milyon 240 bin metre küp su tutma hacmi ile ikinci büyük baraj olan ve şu anda yüzde 54.86 doluluk oranı ile en yüksek doluluk oranına sahip Terkos’ta ise 89 milyon 5 bin metre küp su bulunuyor.
Toplam 148 milyon 940 bin metre küp su tutma kapasitesine sahip Büyükçekmece ise, 23 milyon 43 bin metre küp su seviyesine inerek kuraklıktan en çok etkilenen baraj oldu.
Kente verilen 2 milyon 127 bin metre küp su miktarı dikkate alındığında ve barajlardaki su sıfır noktasına kadar kullanıldığında, İstanbul’un 119 günlük suyu kaldı.


kaynak:milliyet

sevgiler

coco 01
07-28-2007, 17:38
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin su tasarrufu çağrısına büyük destek veren İzmirliler, kampanyanın üçüncü ayında su kullanımını yüzde 8.51 aşağı çekerken tasarruf çağrılarına kulak asmayan İstanbullular üç ayda sadece yüzde 2,77 tasarruf yapabildi.

İZMİRLİ SUYUNA SAHİP ÇIKTI

Kampanyanın ilk ayında yüzde 5.15, ikinci ayında yüzde 7.55 su tasarrufu sağlanmıştı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İZSU Genel Müdürlüğü'nün 27 Nisan 2007'de başlattığı su tasarrufu kampanyasının üçüncü ayında, geçen yıla oranla şehre verilen su miktarında toplam 3 milyon 839 bin 435 metreküplük tasarruf sağlandı.

İzmirlilerin yoğun ilgi gösterdiği kampanyanın üçüncü ayında herhangi bir su kısıtlaması ve kesintisi yapılmamasına rağmen 1-27 Temmuz arasında yüzde 8.51 oranında tasarruf elde edilmiş oldu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Türkiye'ye örnek olan tasarruf kampanyasıyla halkı bilinçlendirmeyi ve gereksiz su kullanımının önüne geçmeyi amaçladıklarını belirtti.

Aldıkları sonuçlarla İzmirlilerin kampanyaya verdikleri tam desteği gösterdiklerini söyleyen Başkan Kocaoğlu, "Suyumuz artık her zamankinden daha kıymetli. Çalışmalarımız ve uyguladığımız tedbirlerin sonuçlarını vermeye başlaması bizi çok mutlu ediyor. Özellikle vatandaşlarımızın hassasiyeti bu noktada çok önemli. Bunun için onlara müteşekkiriz." dedi.

Kampanya sonrasındaki ilk üç aylık verilere bakıldığında ilk ayda yüzde 5.15, ikinci ayda yüzde 7.55 olan tasarruf miktarının üçüncü ayda rekora doğru giderek yüzde 8.51 olduğuna dikkat çeken Büyükşehir Belediye Başkanı, bilinçli ve tasarruflu su kullanımının devam etmesi halinde bir yıl sonunda İzmir'in yaklaşık 15 milyon 350 bin metreküp su kazancı olacağını açıkladı. Kocaoğlu, "Bu durum, Balçova Barajı rezervinin yaklaşık iki katı demek. Kampanyanın şehre sağlayacağı bir yıllık malkazancın ise 12 milyon 750 bin YTL olacağını öngörüyoruz. Amacımız, yıllık 95 milyon metreküplük kapasite artışı sağlamak." diye konuştu.

Kampanya çerçevesinde İzmir'in her yeri afişlerle donatılmış, Su Gazetesi çıkarılmış ve halk duyarlı olmaya çağırılmıştı. İZSU da okullarda yaptığı sunumlarla özellikle çocuklarda ve gençlerde su tasarrufu bilincinin arttırılmasını hedeflemişti. Büyükşehir Belediyesi ayrıca su kaçaklarının kontrolu, damla sulama sisteminin geliştirilmesi, atık suların tarımda kullanılması ve otobüslerin geri kazanılmış sularla yıkanması gibi birçok alanda projeler uygulamaya koyarak tasarrufun arttırılmasına çalışmıştı.

İZSU'nun şehre verdiği su miktarlarının saman göre kıyaslanması:

2006 2007 06/07 artış

Ocak 16.783.633 17.108.351 yüzde 1,93
Şubat 15.179.596 15.242.491 yüzde 0,41
Mart 17.051.592 16.709.931 yüzde -2,00
Nisan 17.176.119 16.511.348 yüzde -3,87
Mayıs 18.597.045 17.638.897 yüzde -5,15
Haziran 18.888.684 17.462.605 yüzde -7,55
Temmuz (1-27 Temmuz) 17.338.191 15.862.644 yüzde -8,51

İSTANBULLULAR TASARRUF ÇAĞRILARINA KULAK ASMADI

İstanbul'da su sıkıntısını aşmak için Büyükşehir Belediyesince yapılan tasarruf çağrılarına karşın İstanbullular sudan tasarruf etmedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın Nisan ayından itibaren yaptığı tasarruf çağrıları sonucunda kente 2006 Mayıs ayında verilen 62 milyon 965 bin 927 metre küp su miktarı, bu yıl 307 bin metre küp azalarak 62 milyon 658 bin metre küpe indi.

2006 Haziran ayında kente verilen 64 milyon 558 bin metre küp su miktarı da bu yıl aynı dönemde 2 milyon 651 bin metre küp azalarak 61 milyon 907 bin metre küpe düştü.

Temmuz ayında geçen yıl 24 gün içinde kente verilen 48 milyon 906 bin metre küp su, 2 milyon 35 bin metre küp azalarak bu yıl 46 milyon 971 bin metre küp oldu.

Buna göre tasarruf çağrılarının yapılmasının ardından Mayıs ayında İstanbullular yüzde 0,49, Haziran ayında yüzde 4,11, Temmuz ayında ise yüzde 3,96 oranında tasarruf yaptı.

Bu rakamlar 3 ay içinde tasarruf edilen toplam 4 milyon 993 bin metre küp su, kentin yaklaşık 2,5 günlük su ihtiyacına denk düşüyor. Yapılan tasarruf oranı da yüzde 2,77 düzeyinde kalıyor.

BARAJLARDAKİ DOLULUK ORANI YÜZDE 29'A DÜŞTÜ

İstanbul'un su ihtiyacını sağlayan 10 su kaynağındaki doluluk oranı da yüzde 29'a düştü.

Kente su sağlayan ve toplam 792 bin 750 milyon metre küp su tutma kapasitesine sahip Ömerli, Darlık, Elmalı, Terkos, Alibey, Büyükçekmece, Sazlıdere ve Istrancalar'daki su hacmi 253 milyon 636 bin metre küpe indi. 16 milyon 420 bin metre küp su tutma kapasitesine sahip olan Kazandere ile 54 milyon 600 bin metre küp su tutma kapasitesine sahip olan Pabuçdere'de hiç su kalmazken, Istrancalar'daki su miktarı 493 bin metre küpe indi.

Kentin en büyük barajı konumunda olan ve 235 milyon 370 bin metre küp su tutma kapasitesi bulunan Ömerli'de 62 milyon 98 bin metre küp su kaldı. Toplam 162 milyon 240 bin metre küp su tutma hacmi ile ikinci büyük baraj olan ve şu anda yüzde 54.86 doluluk oranı ile en yüksek doluluk oranına sahip Terkos'ta ise 89 milyon 5 bin metre küp su bulunuyor.Toplam 148 milyon 940 bin metre küp su tutma kapasitesine sahip Büyükçekmece ise, 23 milyon 43 bin metre küp su seviyesine inerek kuraklıktan en çok etkilenen baraj oldu.

Kente verilen 2 milyon 127 bin metre küp su miktarı dikkate alındığında ve barajlardaki su sıfır noktasına kadar kullanıldığında, İstanbul'un 119 günlük suyu kaldı.

KENTE VERİLEN SU VE BARAJLARDAKİ DOLULUK

İstanbul'a 2006 ve 2007'nin ilk 7 ayında verilen toplum su miktarları şöyle:
.Aylar Kente verilen kenti verilen su

Su Miktarı metre küp Su miktarı metre küp
2006 2007
. -------------------- --------------------
Ocak 57.632.747 59.323.000
Şubat 52.385.392 53.491.000
Mart 58.587.534 58.724.000
Nisan 57.368.487 58.226.000
Mayıs 62.965.927 62.658.000
Haziran 64.549.915 61.907.000
Temmuz (24 gün) 48.906.000 46.971.000

İstanbul'a su sağlayan barajlardaki mevcut su hacmi ve doluluk oranları da şöyle:

Su kaynağı Azami Biriktirme Hacmi Mevcut Su Hacmi Doluluk oranı
. (milyon metre küp) (milyon metre küp) %
---------- --------------------- ----------------- --------------
Ömerli 235.370 62.098 26.38
Darlık 107.500 43.352 40.32
Elmalı 9.600 4.925 51.30
Terkos 162.240 89.005 54.86
Alibey 34.140 1.957 5.73
B.Çekmece 148.940 23.043 15.47
Sazlıdere 88.730 28.761 32.41
Istrancalar 6.230 0.493 7.91
Kazandere 16.420 0.000 00.00
Pabuçdere 54.600 0.000 00.00
Toplam ----------- --------- -------
. 863.770 253.636 29.36


kaynak:sabah

sevgiler

coco 01
07-28-2007, 17:41
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZSU’nun başlattığı "su tasarrufu kampanyası"nda kente verilen su miktarında 2 ayda 2 milyon 214 bin metreküplük tasarruf sağlandı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, tasarrufun devamı halinde, 1 yılda kazanılacak su miktarının Balçova Barajı rezervinin tam 1.5 katı miktarı olan 13 milyon 287 bin 726 metreküp olacağını açıkladı.

KÜRESEL ısınmanın etkisiyle yağışların azalması ve dengesizleşmesi nedeniyle başta İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerde su kesintisi programları uygulanırken İzmir Büyükşehir Belediyesi, uyguladığı önlemlerin sonuçlarını almaya başladı. 28 Nisan-27 Haziran 2007 tarihleri arasındaki tasarrufu "İzmirlilerin suyuna sahip çıkması" olarak değerlendiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, tasarrufun devamı halinde, 1 yılda kazanılacak su miktarının Balçova Barajı rezervinin tam 1.5 katı miktarı bulan 13 milyon 287 bin 726 metreküp olacağını açıkladı.

Bu hedef doğrultusunda, bilinçli ve tasarruflu su kullanımının devam etmesi halinde tasarruf edilecek suyun maliyetinin 11 milyon 28 bin 813 YTL olacağını öngördüklerini kaydeden Başkan Kocaoğlu, "Bu rakam da İzmir halkın 1 yıllık kazancı olacak. Bu kampanyayı yürüten, kamuoyu oluşmasını sağlayan ekibimizi ve çağrılarımıza değer veren İzmir halkını yürekten kutluyorum. İzmirliler bir kez daha Türkiye’ye örnek oldu" diye konuştu.

Büyükşehir Belediyesi ve İZSU, ortak yürüttükleri kampanya kapsamında "İzmir’in su kaynakları, bugün ve yarın" konulu bir toplantı düzenledi. Anaokulundan başlayarak tüm öğrencilerine su tasarrufu ile ilgili resimli kitapçıklar dağıtıldı. Bastırılan afiş ve çıkartmalarda "Su değerlidir, su hayattır, akıp gitmesin", "Suyumuzu tasarruflu kullanmak için hepimize düşen görevler var", "Diş fırçalarken musluğu açık bırakmayalım", "Damlayan musluk bir günde 7 kova su harcar" gibi slogan ve uyarılar yer aldı.

İzmir’in şu andaki su ihtiyacının yüzde 38’i Tahtalı ve Balçova Barajı’ndan sağlanıyor. Kalan yüzde 62’isi ise Sarıkız, Göksu, Menemen, Halkapınar ve Pınarbaşı’ndaki yeraltı su kaynaklarından temin ediliyor. Tahtalı Barajı’nda 107 milyon metreküp su bulunuyor. İzmir’de günde ortalama 600 bin metreküp su kullanılıyor.

Anaokuluna kadar inildi

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZSU, su tasarrufu kampanyası kapsamında tasarladıkları eğitim projesini anaokullarından başlattılar. Ortaokul, liselerin yanı sıra sokaktaki vatandaş da broşür, afişlerle bilinçlendirildi.

sevgiler

prensess
08-05-2007, 22:31
su kesintisi az gibi bi de boru patladı 1 günlük suyumuz boşa gitti

Alpacino
08-05-2007, 23:18
bugün istanbulun kuruyan barajını gördümde toplam 3 tane baraj kurumuş üçünden toplam 40 ton çöp çıkmış iyiki istanbulda oturmuyorum hoş bizim burasıda farklı değildir

ЯЭx§ﻼ כσЯρїσמ
08-08-2007, 13:04
Eywallah saolasın kardeşim :);)

Geη©eßaY
08-08-2007, 13:04
önümüzdeki 20 yıl içinde sumu değerli olacak benzin mi?

Kemalist Hareket
08-11-2007, 18:56
Paylaşım için teşekkürler.

ikidünya
08-13-2007, 23:17
Su tasarrufu konusunda herkesin alabileceği önlemler bunlar. Bu önlemlerin alınması aynı zamanda hayata geçirelecek olan su projelerini de hızlandıracaktır diye düşünüyorum.